13 oktober 2016 door Duitslandnieuws
Categorieën
Data
Peter Savelberg werkte tien jaar lang in managementfuncties bij KPN en TNT-Post Group. Na een aantal reizen rond de wereld ontwikkelde hij een toekomstvisie op Nederland als groene wereldstad; het TristateCity marketingmodel. Met onder andere steun van werkgeversorganisatie VNO-NCW en NBTC Holland Marketing zet Savelberg een gemeenschappelijke promotiebeleid op voor de driehoek Amsterdam, Brussel en Keulen. Duitslandnieuwssprak met hem over zijn plannen en ambities.
Nederland-stad in wereldwijde top-5
Waarom het TristateCity initiatief?
De wereld verstedelijkt in rap tempo. De economie concentreertzich toenemend in grote stedendelta’s. Daarom moeten we ons gezamenlijk aan de rest van de wereld presenteren. Nederlandse, Duitse en Belgische steden zijn afzonderlijkte klein om zich te mengen in de battle of the cities.Met het TristateCity initiatief zetten wij de driehoek Amsterdam, Brussel en Keulen in de internationale etalage voor investeerders en toptalent.
Wereldwijd zijn er zo’n zestig megastedenin een keiharde concurrentie verwikkeld.Dat zijn stedenvan tussen de 15 en 30 miljoen inwoners. De driehoek Amsterdam, Brussel en Keulen is een verstedelijkt gebied met ook 30 miljoen inwoners, goede infrastructuur en excellent onderwijs. Als we ons samen presenteren, staan we ineens in de top-5 van de wereld naast steden als Tokyo en New York. Dan zijn we een wereldstad.
Amsterdam, Brussel en Keulen als stedendelta met 30 miljoen inwoners. Bron: TristateCity
Wereldstad met ongekend handelsvolume
Maar mensen kennen toch wel de steden Amsterdam, Brussel enKeulen?
Het klopt dat mensen deze steden kennen, ze hebben een goede city brand. Maar hetgaat meestal niet verder dan de naamsbekendheid voor het toerisme. Wij willen laten zien welke kennis er aanwezig is en welke innovatieve mkb-bedrijvener actief zijn.
Wat mensen niet altijd weten is dat binnen deze driehoek er al duizend jaar enorm intensief handel wordt gedreven. Het is een natuurlijk gegroeid stedennetwerk. Jaarlijkswordt er voor150 miljard euro per jaar handel gedreven. Dat is een gigantisch volume. En toch presenteert elke stad zich afzonderlijk aan de rest van de wereld.
Met jaarlijks 150 miljard euro aan interne handel. Bron: TristateCity
Groter dan Nederland, kleiner dan Europa
Juist in een tijd waarin veel mensen kritisch zijn over Europese integratie, wilt u dat we meer gaan samenwerken. Is dat wel realistisch?
De meeste Nederlanders zijn helemaal niet tegen Europa, maar tegen de politici die in Brussel zitten. We gaan tegenwoordig zo makkelijk de grens over om te shoppen in Brussel of naar de kerstmarkt in Düsseldorf. Mensen willen best groter denken dan Nederland, maar wel kleiner dan Europa.
Bovendien gaat het ons niet per se om samenwerking tussen politieke organen. Politici brengen over en weer beleefdheidsbezoeken, maar daar komt meestal niet erg veel uit. Het bedrijfsleven daarentegen laat zich niet afschrikken door een landsgrens. Zij werken al nauw samen met partnersin de buurlanden. Wij creeëren met TristateCity een marktplaats waar bedrijven uit de gehele wereld elkaar kunnen ontmoeten.
De Tristate als centrum van kennis en innovatie. Bron: TristateCity
Ruhrgebied kijkt al naar Den Haag
Hoe ver zijn jullie nu?
We hebben ons in eerste instantie geconcentreerd op Nederland. Inmiddels zijn veel mensen enthousiast over het idee. Tijdens het staatsbezoek van de Belgische koning Filip op 28 november mogen we het plan presenteren voor zo’n 300 Nederlandse en Belgische ondernemers. Het wordt steeds serieuzer.
Met de Duitsers hebben we tot op heden minder contact gehad.De deelstaatNoordrijn-Westfalen (NRW) flirt al langer met de Benelux.In Düsseldorf wordt eerder naar Brussel en Den Haag dan naar Berlijn en München gekeken als het gaat om ontwikkelingskansen
Nederland als groene metropool. Bron: TristateCity
Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:
Meer over dit onderwerp:
Wil je op de hoogte blijven van al onze nieuwtjes en activiteiten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je kunt onze berichten ook direct delen via Whatsapp of op LinkedIn.
Relevante artikelen zijn via de links hieronder te vinden:
Data
Gerelateerde artikelen:
Nederlanders Weltmeister in importeren Duitse wijn
This content is a little bit longer.
Aantal huizen groeit in Duitsland en toch is er een woningtekort
This content is a little bit longer.
Hoe containerhaven Hamburg in 50 jaar flink heeft veranderd
This content is a little bit longer.
Als het om kamperen gaat, is Duitsland inmiddels zelf bloedfanatiek
This content is a little bit longer.